نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران،

10.30495/rkctc.2022.23464

چکیده

پیشینه و هدف: روغن نخل یا روغن پالم دومین روغن نباتی جهان از نظر مقدار تولید به شمار می‌آید و دارای مقدار فراوانی ترکیبات فیتوشیمیایی مانند ویتامین E، کاروتنوئید و فیتواسترول است. هدف از این پژوهش بررسی اثر بازدارندگی رشد سلولی روغن پالم برروی رده سلولی K562 به عنوان مدل سرطانی است.
روش کار: دراین مطالعه سلول‌های سرطان خون رده  K562 با غلظت‌های ۵ و ۲۵ و ۵۰ و ۷۵ و ۱۰۰ میکروگرم در میلی‌لیتر روغن پالم به مدت ۲۴ و ۴۸ ساعت تیمار شد. سپس از تست MTT، تست NAC و همچنین مشاهدات سلولی جهت بررسی تغییرات سلولی و مرگ/زنده‌مانی سلول‌ها استفاده شد.
یافته ها: روغن پالم در غلظت های بالای ۵ میکروگرم در میلی لیتر موجب القای مرگ سلولی قابل توجه شد. تصاویر میکروسکوپی نیز مرگ سلولی پس از تیمار با روغن پالم را نشان داد.همچنین میزان بازدارندگی رشد سلولی روغن پالم پس از ۲۴ ساعت بیشتر از ۴۸ ساعت بود. پس از تیمار با NAC 81٪ بقای سلولی و زنده‌مانی مشاهده شد (P<0.001).
نتیجه گیری: با توجه به اثر بازدارندگی رشد سلولی روغن پالم بر رده سلولی K562، روغن پالم می‌تواند به عنوان یک کاندید بالقوه برای درمان سرطان در نظر گرفته شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

The effects of Palm oil on human chronic leukemia cells (K562) growth

نویسندگان [English]

  • Kimia Farokhi Bahar 1
  • Azadeh Hekmat 2

1 Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

2 Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده [English]

Introduction and aim: Palm oil (PO) is the second largest vegetable oil in the world and contains large quantities of phytochemicals, for example, vitamin E, carotenoids, and phytosterols. This study aimed to investigate the effect of Palm oil on the cellular growth of K652 blood cancer, as a model of cancer cells.
Methods: In this study, K562 leukemia cells were treated with concentrations of 5, 25, 50, 75, and 100 µg per mL of PO for 24 and 48 hours. MTT assay, NAC assay, and microscopic observations were used to evaluate cell changes and cell death/survival.
Results: PO at concentrations above 5 μg per ml induced significant cell death. Microscopic observations also confirmed cell death in cells that were treated with PO. Also, the rate of inhibition of cell growth of PO after 24 hours was more than 48 hours. After NAC treatment, 81% cell survival was observed (P <0.001).
Conclusion: According to the results of this study, PO has a great inhibitory effect on K562 leukemia cells and could be a good candidate for cancer therapy.

Al Alawi, R., Alhamdani, M.S.S., Hoheisel, J.D. and Baqi, Y. 2020. Antifibrotic and tumor microenvironment modulating effect of date palm fruit (phoenix dactylifera l.) extracts in pancreatic cancer. Biomedicine & Pharmacotherapy, 121: 109522.
Basiron, Y. and Weng, C.K. 2004. The oil palm and its sustainability. Journal of Oil Palm Research, 16(1).
Benade, A. 2003. Place for palm fruit oil to eliminate vitamin a deficiency. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 12(3).
Hekmat, A., Bahar, K.F. and Hajebrahimi, Z. 2023. Antiproliferative effects of palm oil in the presence of photobiomodulation against k562 cancer cells. 6 Persiaran Institusi, Bandar Baru Bangi 43000 Kajang, Selangor, Malaysia Tel: 603-8769 4400, 35(3): 426-436.
Hekmat, A., Hatamie, S. and Saboury, A.A. 2022. The effects of synthesized silver nanowires on the structure and esterase-like activity of human serum albumin and their impacts on human endometrial stem cells. Inorganic and Nano-Metal Chemistry: 1-14.
Ji, X., Usman, A., Razalli, N.H., Sambanthamurthi, R. and Gupta, S.V. 2015. Oil palm phenolics (opp) inhibit pancreatic cancer cell proliferation via suppression of nf-κb pathway. Anticancer research, 35(1): 97-106.
MHF, S. 2011. Effects of oil and drug concentrations on droplets size of palm oil esters (poes) nanoemulsion. Journal of oleo science, 60(4): 155-158.
Mukherjee, S. and Mitra, A. 2009. Health effects of palm oil. Journal of human Ecology, 26(3): 197-203.
Nagendran, B., Unnithan, U., Choo, Y. and Sundram, K. 2000. Characteristics of red palm oil, a carotene-and vitamin e–rich refined oil for food uses. Food and nutrition bulletin, 21(2): 189-194.
Obahiagbon, F. 2012. A review: Aspects of the african oil palm (elaeis guineesis jacq.) and the implications of its bioactives in human health. American Journal of Biochemistry and Molecular Biology, 2(3): 106-119.
Oguntibeju, O.O., Esterhuyse, A.J. and Truter, E.J. 2009. Red palm oil: Nutritional, physiological and therapeutic roles in improving human wellbeing and quality of life. British journal of biomedical science, 66(4): 216-222.
Shimizu, H. and Desrochers, P. 2012. The health, environmental and economic benefits of palm oil. IEM’s Economic Note: 1-4.
Taherkhani, N., Piri, H., Hekmat, A. and Haghbeen, K. 2023. Humic and fulvic acids induced thermodynamic and structural instability of tyrosinase with antiproliferative effect on a375 melanoma cancer cell line. Journal of Inflammatory Diseases, 26(4): 183-192..
Vazirijavid, R., maghsodi, H. and hajihosseini, r. 2017. Cytotoxic effect of punisic acid of pomegranate seed oil on the cellular line of blood cancer (k652). Pejouhesh dar Pezeshki (Research in Medicine), 41(2): 97-111.